fbpx


Het zal je niet ontgaan zijn dat Padel snel aan populariteit heeft gewonnen. Padelbanen schieten als paddenstoelen uit de grond en als je zelf wilt gaan spelen heb je een padelracket nodig. Maar hoe ziet een Padelracket eruit en waar moet je op letten als je een racket koopt? Een beetje uitleg is wel op zijn plaats.


Padelrackets
Over Padel wordt wel eens gezegd dat het een combinatie is tussen tennis en squash. Of die vergelijking opgaat mag je zelf ontdekken als je aan het spelen bent. De overeenkomsten houden snel op als je een Padelracket probeert te vergelijken met een tennis- of squashracket. Padelrackets zijn veel korter (45,5 cm) dan tennis- (68,5 cm) en squasrackets (70 cm). En hoewel de rackets kleiner zijn, zijn ze toch een stuk zwaarder. Een Padelracket weegt tussen de 320 en 370 gram. De meeste tennisrackets wegen tussen de 270 en 315 gram.


Van welk materiaal is een Padelracket gemaakt?
De meeste Padelrackets hebben, net als tennisrackets, een carbon frame. Maar het heeft een “schuimvulling” in plaats van snaren waarmee je tegen de bal slaat. Het frame is gevuld met een foam of EVA rubber met daaroverheen één of meerdere laagjes glasvezel of carbon. Door de combinatie van de topping (laagjes) en de vulling veranderen de eigenschappen van een racket. Zo Is de foam zachter dan de meeste EVA’s waardoor het comfortabeler speelt. Het nadeel van foam is dat het zo zacht en elastisch is dat het minder lang meegaat dat EVA-rubber.


Verschillende vormen
Het racketblad van Padelrackets hebben verschillende vormen;

  • Rond
  • Diamant
  • Druppel


Maar wat maakt die vorm nou eigenlijk uit?
De vorm van het racket bepaalt in grote mate hoe het racket speelt. Bij de keuze van het juiste racket moet je daarom zeker rekening houden met de vorm van het blad. De vorm, die bij jou past, hangt af van je speelstijl en je niveau.


Ronde rackets
hebben de sweetspot precies in het midden van het racketblad. Dat zorgt ervoor dat je meer controle hebt en de bal beter van je racket komt. Het balanspunt van ronde rackets ligt dichter bij het handvat waardoor de rackets makkelijker te hanteren zijn.


De sweetspot is het gebied van je racket, dat het meest efficiënt reageert als je de bal slaat. Je wilt de bal dus altijd in de sweetspot raken.


Diamantvormige rackets zijn ontwikkeld voor het ontwikkelen van power. Het racket is zwaarder in de top en ook de sweetspot zit boven in het racketblad.


De druppelvormige rackets zitten hier simpelweg tussenin, vaak vormen deze een fijne mix tussen power en controle.


Hoe belangrijk is het gewicht van een Padelracket?
Naast de vorm en het materiaal is het gewicht belangrijk bij de keuze van je racket. Lichte rackets zijn wendbaar, je kunt daardoor snel reageren en je hebt een snelle swing. Voor spelers met pols- of schouderproblemen is een lichter racket een overweging.
Het voordeel van een zwaarder racket is dat je meer massa achter de bal kunt krijgen waardoor je meer power en stabiliteit hebt. Het is geschikt voor aanvallend spel.


Wat kosten Padelrackets?
Als je op zoek gaat naar Padelrackets zul je merken dat er grote prijsverschillen zijn. De prijzen van rackets gaan van € 30 tot over de € 400. Maar is een duurder racket ook beter?
De kwaliteit van het materiaal in een racket van € 300 is zonder twijfel beter dan in een racket van € 30. De stabiliteit van de rackets is beter en er is meer carbon in verwerkt waardoor de rackets sterker zijn. Maar dat betekent niet dat iedereen beter speelt met een duurder racket.

Als je Padel wilt ontdekken en niet weet of je het leuk vindt hoef je geen duur racket te kopen. Om Padel te ontdekken zijn er erg goede rackets van € 60 tot € 80. Ben je een ervaren tennisser of krachtige hockeyer dan kun je overwegen om een carbonracket te kopen in plaats van rackets met glasvezel. Dit kost je een beetje meer, maar je hebt wel langer plezier van je racket.


Hoe maak ik een goede keuze?
Als je een racket gaat kopen zijn er een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Koop ik een racket om Padel te verkennen of ga ik regelmatig spelen?
  • Heb ik wel eens last van armblessures?
  • Ben ik een beginner of heb ik al enige ervaring en ga ik competitie spelen?
  • Ben ik een sterke krachtige speler of ben ik een tactische speler?
  • Welk bedrag heb ik te besteden?

Laat je vooral goed adviseren door je racketspecialist. Boek gerust een online racketadvies op onze website.

Leave a comment